Foto wandelmaatje Joelle met deelneemster

Joëlle Savelkoul, eigenaresse van DjoolMusic, zet zich als maatschappelijk betrokken ondernemer in als wandelmaatje voor mensen die behoefte hebben aan een praatje én beweging. Joëlle vertelt over een van haar bezoekjes.

”Nee, ik ga echt niet naar buiten, maar het is wel gezellig als je op bezoek komt, ik maak koffie”. Sinds een aantal maanden breng ik als ”wandelmaatje” wekelijks een bezoekje aan een 86-jarige inwoonster van Valkenburg.

Meestal op maandag maken we te voet een rondje door het centrum. Een receptje naar de dokter brengen, wat vitamientjes halen bij Madelief en dan nog een visje van de markt. Regelmatig gaan we ook pinnen. ”Want dan kan jij op wacht staan”.

Soms staat ze al helemaal klaar met haar rollator en soms ga ik eerst nog even naar haar appartement zodat ze daar in alle rust even kan opnoemen waar ze allemaal naar toe moet. Ik krijg dan altijd een vriendelijk verzoek: ”Kun jij dat allemaal even onthouden, want dan kan ik beter opletten dat ik niet struikel”. Ieder zo zijn taakje…

Meestal zijn we een uurtje onderweg en kletsen we over van alles en nog wat. We komen regelmatig mensen tegen waar ze ook nog een praatje mee maakt. Het doet me goed om haar te zien stralen, je merkt dat het haar goed doet. ”Ik zie soms dagen niemand”.

Vandaag was het wel erg slecht weer en kreeg ik haar niet mee naar buiten. Ze had ook echt gelijk hoor, wat een weer! Maar ook bij slecht weer vindt ze het fijn als ik even kom, dat doe ik dan ook natuurlijk. Het gaf me vandaag de kans om haar te vragen hoe het haar eigenlijk bevalt, zo’n wandelmaatje.

”Jij bent altijd vrolijk en daar word ik ook vrolijk van. Ik vind het fijn dat jij soms zegt: hup hup, we zijn niet van suiker. En dan ben ik altijd blij dat ik toch even naar buiten ben geweest.”

Volgende week maandag staat mijn bezoek weer in haar agenda.

Ojaaa.. En of ík het leuk vind om wandelmaatje te zijn via de Vrijwilligerscentrale Valkenburg? Echt wel! Een ontsnapping aan je alledaagse werk, stress en drukte. Even een pasje langzamer en een uurtje zonder gsm of laptop is voor een van ons ook niet verkeerd.